Hørsholm Biavlerforening

1806 besøg på siden
fra 12. januar 2009

Hjem > Praktisk biavl > Bisværme og hvepseboer

Bisværme og hvepseboer

Både bier og hvepse er fredelige dyr, som kun stikker, hvis de føler sig truet. Bierne har deres storhedstid forår og sommer, hvepsene sommer og efterår.  

                              

I maj og juni kan det ske, at bierne sværmer. Det betyder, at store bifamilier deler sig og sender den gamle dronning plus nogle tusinde bier på vingerne for at finde et nyt sted at bosætte sig. I den forbindelse kan det ske, at en bisværm slår sig ned i en træ e.l. for at gennemsøge området efter et godt sted at bo. Man kan kende sværme på, at der hænger en stor klump bier ned fra en gren. Møder man en sådan skal man ringe til en biavler, som så kan hente sværmen ved at tilbyde den et godt sted at bo.

Man kan også løbe på en bifamilie, der har fundet et lidt uheldigt sted at slå sig ned, fx i en hulmur, en omvendt ølkasse i redskabsskuret osv. Også her må man ty til hjælp fra en biavler. Under Sværmhentere finder man den nærmeste biavler, der påtager sig opgaven.

                                           

Mange forveksler bier og hvepse, selvom de ikke ligner hinanden særligt meget. Hvepse eller gedehamse er gul- og sortstribede, mens bier er grå-gulligbrune i svage striber. Hvepse bygger deres bo af papirmasse, der hænger frit fremme i skure under udhæng i buske o.l. Bier bygger deres bo af voks i hule træer og lukkede hulrum, men allerhelst i et bistade. Hvepse har hvepsetalje. Bier har ingen talje. Bier opsøger kun blomster, hvor de finder nektar og pollen. Hvepse, kommer tit hen til steder hvor der kød og søde sager, fx ved middagsbordet i haven, man da først fra juli-august. Hvepse er nyttedyr, der rydder op i naturen. Endvidere uddør hvepsefamilien i oktober for ikke at vende tilbage til det samme bo igen. Der er derfor ingen grund til at udrydde hvepseboer, med mindre boet sidder et uheldigt sted, eller hvepsene i øvrigt er til gene.

Enkelte biavlere påtager sig opgaven med at fjerne og uskadeliggøre hvepseboer. Under fjernelse af hvepseboer, kan man se hvem i foreningen, der tager sig af den opgave. 

 

Undermenu

Powered by CMSimple