Mjødbrygning

Starten på foreningens fælles mjødbrygning blev skudt igang med vintermøde om mjødbrygning i januar 2012. Til mødet var 25 mødt op, mange med er faring i ikke mindst ølbrygning. Denne gang handlede det om mjødbrygning, som på mange måder er nemmere.
Peter Hørning lagde bolden op ved at sætte en gryde over kog og fortælle om den ædle kunst at brygge mjød.
Opskriften der blev udviklet på stedet som til at se sådan ud: Ca. 14 liter vandt opvarmes til 60 grader. 1 kg stikkelsbær grønne ½ kg stikkelbær røde 200 g brombær æblemost liter 7,8 kg blandet honing, den ældste fr 1987 Et brev næringssalt Eferfyldning til il alt 25 liter Gær af typen:

Gryden med honning, vand og bær
Opskrifter
Mjøjopskrifter findes der et utal af. i nogle skal blandingen af honning og vandt koge længe, i andre skal temperaturen blot op og vende 60 grader. Den sidste metode blev valgt. Sam medbragte en gammel opskrift fra boger kaldet "Fører i biavl". I den opskrift bestemmer man om der er det rigtige forhold mellem vand og sukker ved at bruge en nylagt hønseæg og se om det flyder. Vi anvendte en oechslemeteter, men tjekkede at æg og oechslemeter var enige. Se masser af opskrifter på biavl.dk.

Der arbejdes på at skrabe honning ud til den portion, der skal bryges
Gæring og lagring
Peter Hørning hjembragte gæringstanken for at tilsætte gær og igangsætte gæringen. Nedenfor følger Peters dagbog:
30. januar 2013: honning, frugt og næringssalt tilsættes, og derpå ...gær
Gæringen forventes afsluttet om et års tid og lagringen tilendebragt i 2016.
|